Zorgprofessionals hebben regelmatig te maken met emotioneel en agressief gedrag van patiënten of bezoekers. Uit onderzoek van het CBS (2019) blijkt dat 52% van het personeel in de zorg te maken kreeg met ongewenst gedrag van externen. Bij ziekenhuizen en medische specialisaties was de stijging het grootst. Aanvullend geven verpleegkundigen met 32% het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen. Tijdens de coronapandemie zijn deze percentages nog verder gestegen.
“Ik wil nù geholpen worden!”
“Die wachttijden slaan toch nergens op!? Wat een rotziekenhuis!”
“Jullie zorgen niet goed voor mijn vader!”
“Flikker op! Je bent maar een verzorgende.. Klootzak!”
“Bezoektijden voorbij? Ik kom van ver! En we zijn toch stil!?”
“Je ziet er goed uit zuster… Dat pakje staat je sexy…”
“Bij een Hollander had je wel geholpen! Jij bent een racist!”
Herkenbare uitspraken? Een training “Omgaan met Emotie en Agressie” geeft inzicht en praktische handvatten om met lastige situaties om te gaan. Alle theorie wordt interactief en praktijkgericht behandeld. Door vaardigheden vervolgens laagdrempelig te oefenen, wordt de stap gemaakt van “begrijpen” naar daadwerkelijk “kunnen” in de praktijk. Deelnemers verlaten de training weerbaarder en vaardiger.
Deze training is geschikt voor iedere medewerker in het ziekenhuis die contact heeft met patiënten of bezoekers. Artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, specialisten, receptiemedewerkers, psychologen en alle andere professionals.
Het doel is om lastige situaties te de-escaleren, maar hoe doe je dat? De volgende onderdelen zijn belangrijk.
Alle deelnemers ontvangen:
Er is veel mogelijk. Een training, workshop, presentatie, coaching, advies, interactief theater, groter evenement of combinatie. Mèt acteurs, maar indien gewenst ook zonder acteurs. In gezamenlijk overleg stellen we een programma samen dat zo goed mogelijk aansluit op de wensen van de organisatie en deelnemers. Wij hebben veel expertise en meer dan 25 jaar ervaring in het trainen van zorgpersoneel.